Login FormRomanian (Romania)English (United Kingdom)

 

Waka X (MAKUNOUCHI BENTO)

www.facebook.com/makunouchibento

AccesArt 2014 / duminică, 8 iunie / ora 19.30

alt

Revista AccesArt no.1/2012, articol de Alexandra Pleşa

Sunete culese minuţios de Waka X, în ultima zi de AccesArt

Pentru cei care au poposit duminică după-amiază în ograda AccesArt, Felix Petrescu sau Waka X, jumătate din duo-ul electronic Makunouchi Bento, a creat un univers sonor aparte, minuţios şi atent conceput, menit să gâdile plăcut urechile spectatorilor răpuşi de toropeala unei zile leneşe de weekend. Cu o vastă experienţă muzicală în spate, Felix crede că e mai bine să păstrezi muzica la nivel de hobby, militează pentru libertatea de exprimare şi te face să te simţi mic şi neştiutor atunci când îţi vorbeşte, cu pasiune, despre mitologia japoneză sau despre filme obscure pentru publicul larg.
Felix este unul dintre membrii fondatori TMBase şi şi-a făcut pionieratul în Urban Experience, una dintre primele trupe electronice româneşti. Mai apoi l-a cunoscut pe Valentin Toma şi a luat naştere, în 2002, Makunouchi Bento, un duo experimental al cărui stil nu e bătut în cuie, ci reprezintă un amalgam de sunete, stări şi idei. "Makunouchi Bento este cutia aia de mâncare pe care şi-o iau japonezii la ei la şcoală, la grădiniţă, cutie compartimentată, în care poţi să-ţi pui un pic de supă, un pic de tăiţei, un pic de salată, nişte murături... Pentru japonezi e un mic obiect de cult. De la chestia asta vine pentru că ce facem noi, zic eu, e suficient de eclectic ca să nu intre sub niciun gen şi noi avem şi un pic de cinematic, poate şi un pic de jazz, şi un pic de tehno, şi un pic de ambient. Nu ne încadrăm la niciun fel, nu avem un stil anume şi preferăm să rămânem aşa pentru a avea libertate. Ce facem noi e muzică cinematică, ambient, experimente sonore", povesteşte Waka X.
Ultimul EP semnat Makunouchi Bento poartă numele "Rinbo" şi se poate descărca, gratis, de pe internet. Felix şi Valentin au ales patru monştri din mitologia japoneză şi au ilustrat sonor cele patru poveşti populare, clădind un album omogen, eclectic şi, în același timp, accesibil. Cu toate acestea, Felix spune că, de eşti muzician, este mai bine să păstrezi titulatura de amator. "Noi nu ne întreţinem din muzică, avem joburi. Muzica e un hobby luat în serios. Totuşi, cred că e foarte bine să păstrezi eticheta de amator pe tine, oricât o faci de serios. Aşa poți să te duci în orice direcție vrei tu - îţi asumi suportul şi criticile, dar nu trăieşti din banii ăştia şi nu vine nimeni de la niciun label să îţi spună că nu ai voie să faci ceva sau că trebuie să faci altceva. Avem libertate totală. O să mă contrazică mulţi, dar nu există artist profesionist. Un artist profesionist e constrâns. E mai bine să ţii arta la nivel de hobby, chiar făcută foarte serios, cu lacrimi, sudoare, idei, certuri, despărţiri, dramă", spune Felix.
La AccesArt, în ultima zi de festival, Waka X a încercat să împărtăşească publicului bucuria sa de a descoperi muzica şi de a împleti sunete."Nu suntem DJ profesionişti, suntem oameni care ascultă o grămadă de muzică, de la folclor din toate ţările la experimente, free jazz, pop, dubstep, cam tot ce îţi trece prin cap. Ascultând foarte mult, mai şi DJ-uim din când în când. În general, în ultimii ani am ajuns cumva spre hip-hop-ul experimental, care tot aşa are de toate, de la jazz la electronică. Amândoi suntem căutători de muzică, stăm şi săpăm şi găsim tot felul de obscurităţi. E plăcerea de a găsi chestii care nu le prea ştie lumea şi de a le împărtăşi cu alţii, cum am făcut la AccesArt", ne-a mai mărturisit Waka X.
Pe lângă muzică, Felix este şi cinefil şi mai scrie, din când în când, pe mareleecran.net. De asemenea, Makunouchi Bento a făcut şi rescoringuri la filme, ultimul fiind la "The Adventures of Prince Achmed", în cadrul Zilelor Filmului Alb-Negru German de la Timişoara.